KURUM İÇİ ARABULUCULUK

Author :  

Year-Number: 2023-79
Yayımlanma Tarihi: 2024-01-29 11:42:59.0
Language : Türkçe
Konu : İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Number of pages: 1
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İş hayatının kaçınılmaz bir gerçeği olarak farklı görüşler, çıkarlar veya beklentiler nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıklar çatışmalara sebep olmaktadır. Geleneksel olarak, uyuşmazlıkların çözümü için yargı yoluna başvurulurken, son yıllarda alternatif çözüm yöntemlerine özellikle de arabuluculuk kurumuna başvurma eğilim artmıştır. Bu kapsamda örgütsel adalet kavramını açıkladıktan sonra Thibaut ve Walker’ın süreç adaleti kuramını arabuluculuk kurumuna daha derin bir anlayış kazandırmak maksadıyla anlatacağız. Sonrasında genel olarak arabuluculuk kurumuna ve bireysel iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamalarından bahsedeceğiz.

Hukuk sistemlerinin amaçladığı adalete varması yolunda süreç adaleti kuramının kazandırdığı perspektif ile ülkemizde henüz uygulamada yer bulmayan kurum-içi arabuluculuk yönteminin uygulanabilirliği anlatılacaktır. İşçi iş yerinde çalışmaya devam ederken çatışma meydana geldiğinde, gayri resmi uyuşmazlık çözümü için ‘’kurum-içi arabuluculuk’’ yönteminin uygulanması ile çatışmanın her iki taraf lehine yönetilebileceği sonucu elde edilebilecektir.  Kurum-içi arabuluculuk ile tarafların kontrolünde olan, çalışmayı sürdürülebilir kılan, çatışma yönetim becerilerini geliştiren, ilişkilerin ve çalışma barışının güçlenmesini sağlayan daha hızlı ve ekonomik bir çözüm yöntemi olarak adaletin sağlanmasına katkı sunacaktır.

Tarafların yarışması değil, iş birliği yapma perspektifi kazanması ümidiyle.

Keywords

Abstract

Conflicts arising from different views, interests, or expectations are an inevitable reality in the business world, leading to disputes. Traditionally, legal channels have been used to resolve conflicts, but in recent years, there has been a growing trend towards alternative dispute resolution methods, especially resorting to mediation institutions. In this context, after explaining the concept of organizational justice, we will discuss Thibaut and Walker's procedural justice theory to provide a deeper understanding of the mediation institution. Subsequently, we will provide a general overview of the mediation institution and discuss mandatory mediation practices in individual employment disputes.               Applicability of the in-house mediation method, which has not yet found a place in practice in our country, will be explained with the perspective gained by the process justice theory in the way of legal systems to reach the justice they aim for. When a conflict occurs while the worker continues to work at the workplace, it can be concluded that the conflict can be managed in favor of both parties by applying the "in-house mediation" method for informal dispute resolution. With in-house mediation, it will contribute to the provision of justice as a faster and more economical solution method that is under the control of the parties, makes the work sustainable, improves conflict management skills, strengthens relations and labor peace.

In the hope of attaining the perspectives of cooperation of the parties, not competition…

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics